Home Nieuws “Maximale pensioenpremie in nieuwe stelsel voorlopig op circa 27%”

“Maximale pensioenpremie in nieuwe stelsel voorlopig op circa 27%”

by Jeroen Boers

De pensioenpremie wordt in het nieuwe pensioenstelsel gemaximeerd op ongeveer 27%. Dat zegt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken vrijdag in een interview met PensioenPro, het vakblad voor de pensioensector.

Een aantal pensioenfondsen, met name ondernemingspensioenfondsen, zitten nu boven dat percentage. Zij kunnen dan in het nieuwe stelsel minder pensioen beloven aan hun werknemers. Sociale partners en kabinet gaan in de stuurgroep, die deze maand begint met de uitwerking van het pensioenakkoord, in overleg over wat er gedaan kan worden voor fondsen die nu een hogere premie inleggen.

In het pensioenakkoord van juni is afgesproken dat de belastingregels voor pensioen op de schop gaan. De premie staat straks centraal, in plaats van de opbouw. Nu mogen werknemers maximaal 1,875% van hun salaris per jaar aan pensioen opbouwen. Op basis daarvan stellen sociale partners de premie vast. Straks komt er een maximale premie en volgt de pensioenopbouw.

Dat de premie maximaal 27% wordt ligt volgens Koolmees nog niet vast, maar dit percentage gaat in de pensioensector al langer rond. Het gaat om eerste berekeningen van het ministerie van financiën, waarbij is uitgegaan van wat er op dit moment door werkgevers en werknemers daadwerkelijk aan premie wordt betaald, aldus de minister. “We bezuinigen hier niet op“, zegt hij tegen PensioenPro. “Hoeveel het precies wordt, is onderdeel van de uitwerking van het pensioenakkoord.

De berekening is gemaakt op basis van premies over 2018 en moet sowieso bijgewerkt worden bij de overstap naar het nieuwe stelsel, volgens planning vanaf 2022. De premies zijn in 2019 al iets gestegen. De meeste bedrijfstakpensioenfondsen rekenen nu premies van onder de 27% (inclusief nabestaandenpensioen).

De minister sluit in het interview niet uit dat er nog maatregelen volgen tegen kortingen, maar wil daar niet op vooruit lopen. “Wij zien natuurlijk de zorgen van mensen. Maar we kunnen geen gratis geld beloven.

Het gesprek vond donderdagochtend plaats, voorafgaand aan het Kamerdebat over de dreigende kortingen op miljoenen pensioenen. In het debat zei Koolmees toe dat hij een aantal scenario’s naar de Tweede Kamer stuurt met mogelijkheden om kortingen te voorkomen of te verzachten. Daarover gaat hij de komende weken in gesprek met de pensioenfondsen en sociale partners.

Bron: Financieel Dagblad, 6 september 2019

Jeroen Boers, directeur & consultant, lid van de PensioenOrde (Beroepsorganisatie van pensioendeskundigen)